• In Daredevil: Born Again wordt Daredevil’s geheime identiteit verkocht door een ex-vriendin van Matt Murdock. Uiteindelijk komt deze terecht bij de Kingpin. Wat gebeurt er als je grootste geheim terecht komt bij diegene die je het meeste haat?

  De Kingpin is een logische tegenstander voor Daredevil, ondanks dat hij van oorsprong uit de Spiderman strips komt. Daredevil is in de zijn geheime identiteit de succesvolle advocaat Matt Murdock, de Kingpin presenteert zich als een fatsoenlijke zakenman, maar ondertussen is hij de belangrijkste crimineel van New York.

  Born Again laat zien hoe Matt Murdock zich opkrabbelt nadat de Kingpin zijn hele leven overhoop gooit. De Kingpin koopt mensen om om over Matt Murdock te liegen, bevriest Murdock’s inkomsten, en zorgt ervoor dat niemand hem professioneel nog serieus neemt. En hij blaast Murdock’s huis op.

  Vanaf dan volgen we hoe Matt Murdock terug probeert te slaan naar de Kingpin.

  De tekeningen van dit Daredevil verhaal zijn niet van Frank Miller, maar van David Mazzucchelli, die misschien in Nederland beter bekend is van de graphic novel Asterios Polyp, die er heel anders uitziet dan deze superheldenstrip uit de jaren tachtig. Net als in de Daredevil run van Frank Miller kun je iemands evolutie zien gebeuren van een goede Marvel huis-artiest naar een iemand met z’n eigen stem. De inkt op de pagina is ook gedaan door Mazzucchelli, dus de artistieke keuzes zijn allemaal door Mazzucchelli gemaakt.

  Schermafbeelding-2015-07-17-om-13.42.01_01

  Mazzucchelli’s werk ziet er levendig uit zonder slordig te worden. De kwast danst over de pagina, en suggereert details zonder dat het het verhaal in de weg staat. Mazzucchelli’s gebruik van dikke kwast suggereren het echte leven op een manier die je niet vaak zag bij Marvel strips uit die tijd.

  “Je volgt Mazzucchelli’s evolutie van een goede Marvel huis-artiest naar een iemand met z’n eigen stem”

  Doordat de lijnen niet super strak zijn, worden de beelden viezer. Oneffenheden (zoals bijvoorbeeld een zwart vlak dat niet volledig zwart is omdat de kwast niet genoeg inkt had) in de tekeningen worden oneffenheden in de realiteit van de tekeningen. Net als Klaus Janson op de tekeningen van Frank Miller gebruikt Mazzuccheli zowel dikke als dunne kwasten door elkaar heen, in combinatie met een pennetje. Pennetjes om voornamelijk details neer te zetten of de achtergrond duidelijk te krijgen, maar er lijken geen vaste regels te zijn over wanneer hij wat gebruikt zoals bijvoorbeeld in de X-Men strips.

  Maar ondanks dit alles is het beeld altijd duidelijk. Niet dat per se duidelijkheid het belangrijkste is in het maken van een strip – in de handen van iemand die weet wat hij doet kan de dubbelzinnigheid van onduidelijkheid een geweldig wapen zijn, maar de tekeningen van Mazzucchelli zouden met gemak een grote zwart-witte vlek kunnen worden. Mazzucchelli balanceert in Born Again telkens op het randje van suggestie, net genoeg, zonder dat het te veel wordt.

  Als er iets beweegt, als er actie in de scene komt, wordt de kwast “slordiger”, alsof de tekenaar de actie maar met moeite snel genoeg op papier krijgt. De het dik/dun contrast in de lijnen wordt groter, wat tevens de drama verhoogt. Deze, minder vaste, manier van tekenen leent zich ook goed voor chiaroscuro, de techniek waarin schaduw en licht met elkaar de vormen suggereren. Een strakkere tekenaar zou zich misschien eerder geneigd voelen om alles in te vullen. Zie bijvoorbeeld hoe Mazzucchelli dit inzet om de supersoldaat Nuke tegenover de Kingpin te zetten, zonder een totaalshot te gebruiken. De lichtval op hun gezichten zegt genoeg over hun positie in de kamer, terwijl het de achterkamertjes sfeer verhoogt. Het ziet er heel noir uit.

  Schermafbeelding-2015-07-19-om-12.09.43

  Noir is een goed woord voor deze strip. Miller staat bekend om zijn voorliefde voor misdaad strips. Frank Miller houdt van gemene mannen die gemene dingen doen voor een goede reden. Vanaf het moment dat Miller de touwtjes in handen kreeg van Daredevil, besloot hij dan ook om Daredevil langzaamaan te veranderen in een private eye die toevallig superkrachten had. Born Again komt 2 jaar na het laatste nummer van Frank Miller’s Daredevil, en met het eerste nummer van Born Again (#227) vernietigt Miller het leven van Matt Murdock volkomen via de Kingpin. De Kingpin chanteert mensen om Murdock, een succesvolle advocaat, te vernietigen.

  Murdock weet in eerste niet wat hem overkomt en in de eerste nummers denkt hij dat de hele wereld tegen hem is. Totdat hij begrijpt dat het de Kingpin is die hem tegenwerkt. Nu heeft hij een doel voor zijn woede, maar hij kan niet de Kingpin zelf direct aanvallen. Ik bedoel, hij kan het wel, maar hij overleeft het bijna niet.

  Uiteindelijk gaat Born Again, net als zoveel noir verhalen, over machtsverschil. Kingpin heeft veel meer macht dan Matt Murdock. Murdock en Daredevil zijn maar kleine insecten in vergelijking met de Kingpin, die even groot lijkt als de regering. Als er geld mee te verdienen valt, weet de Kingpin wel iemand die te bedreigen, chanteren of charmeren is. Kingpin heeft veel fysieke kracht en veel politieke kracht, terwijl Murdock slechts de wil heeft om te leven.

  Schermafbeelding-2015-07-17-om-13.46.24

  Het is moeilijk om over een strip te praten die zo goed is, de neiging is om elke pagina te laten zien en te zeggen “GOED HE?!”, maar holy shit, kijk dan hoe goed het is. De tekeningen kloppen perfect bij het verhaal, en lijken zelfs naar het verhaal toe te groeien. De schrijver van het verhaal is een van de beste striptekenaars en stripschrijvers allertijden, en ondanks dat hij in de afgelopen 10 jaar een.. reputatie heeft gekregen is het niet te ontkennen dat Miller in de jaren 80 en 90 boven aan de berg stond.

  Born Again is een geweldige strip die makkelijk over het hoofd gezien kan worden. Like, wie is Daredevil, right? Batman Year One is bekender dan Daredevil: Born Again, om meerdere redenen. Year One was een nieuw begin voor Batman, en Year One is een completer geheel – hoewel Born Again eigenlijk slechts vier nummers zijn (#227 – #231) wordt Born Again altijd gebundeld met het verhaal erachter omdat er nog wat losse eindjes van Born Again worden vastgeknoopt. Year One is mythemaken, zegt “Dit is hoe het eerste jaar was van dat karakter waar je al van houdt”. Born Again is daarentegen het zoveelste hoofdstuk uit het nog altijd voortdurende Daredevil verhaal. Maar elke keer als Frank Miller een strip maakt, moet je opletten. Elke keer als David Mazzucchelli iets maakt zou je dat moeten lezen.

  Elke keer als ze samenwerken is het een meesterwerk.