September 2011

Vanaf morgen ben ik de hele dag te vinden in Comiquest in Rotterdam, om daar een hele dag te besteden aan het tekenen van een stripverhaal van 24 pagina’s binnen 24 uur. Ik ben dit keer niet helemaal van plan om voor de volle 24 pagina’s te gaan, dit wordt de eerste keer dat ik op a3 vellen van plan ben te werken in plaats van a4,  en die zijn toch iets lastiger om te vullen met vlotte krabbels. Ik ben van plan om zo ver mogelijk te komen.

Scott McCloud, je ken em wel, van Making –, Understanding– en Reinventing Comics, zag dat zijn vriend Steve Bisette veel sneller kon tekenen dan dat hij pagina’s produceerde, en hij kwam met een idee:

The deal was struck. Steve and I would each do a complete 24-page comic in a day by the end of August. I suggested midnight to midnight, but Steve’s semi-nocturnal schedule worked better within the more flexible 24-hour rule so we went with that.

Dat was in 1990, en het idee sloeg aan en veel meer mensen gingen er aan meedoen.

Ik zelf heb er ook twee keer aan meegedaan toen het zich in Lambiek in Amsterdam afspeelde. De eerste keer heb ik de volle 24 pagina’s opgemaakt aan een halfbakken detective verhaal dat eigenlijk nergens over ging maar wel een leuk begin had. Het tweede jaar ben ik volgens mij na zes of zo pagina’s gestrand op een hevig geinspireerd post-apocalyptisch gedoetje. Ziet u, ik kwam die dag uit de bus vanuit Berlijn, een schoolreisje, en was eigenlijk gewoon uitgeput. Dit jaar wordt het de eerste keer in Rotterdam voor de jonge stripwinkel Comiquest en ik ben benieuwd.

Klik hier als je morgen de 24hcd wil volgen. Ik neem aan dat er wel mensen over zullen twitteren.

Weer een nieuwe week, en wat hebben we nu in petto voor je?

Wist je al dat David Mazechullo en Frank Miller’s Batman: Year One een animatieversie krijgt? Zie hier een van de tofste scenes uit de film, geanimeerd.

Haha malle Watson

Dit is echt heel tof. Ik weet niet wie het doet, maar ik zou in mijn broekje piesen als ik dat zou zien.

Ook dit is echt heel tof. Het ziet er heel mooi uit, misschien dat ik het maar moet bestellen dan kan ik het zelf in zien – aan de andere kant ben ik al zo veel boeken aan het inkopen.

Allebei de links van hiervoor heb ik gejat van Brandon Graham’s twitter.

Oud, I guess, maar grappig.

Ik zou dit spelen. Niet zo opzienbarend omdat ik de meeste Assassins Creeds speel maar toch.

Deze week heb ik mijn eerste gesprek met mijn stagebegeleider gehad, daarna heb ik nog een beetje gewerkt in de bibliotheek van Amsterdam.

Ik ben nu de laatste paar weken vooral dingen aan het schetsen die ik nog niet kan laten zien, dus ja – dat is nogal saai. Ik zal zien wat ik kan doen om hier wat meer direct te plaatsen afbeeldingen op kan zetten. Kom Jaap! Word productiever!

Um, ja – dat is sowieso een goed advies voor mijzelf, productiever worden.

Tevens heb ik bij mijn andere stage een beoordelingsgesprek gehad, waar ik weer erg wat wijzer van geworden ben, ook op het gebied van algemeen werken. Ik wil dingen nog wel eens te snel af willen maken en ze dan niet de tijd gunnen die ze eigenlijk horen te krijgen.

Halverwege de week heb ik ook nog een afspraak voor een opdracht, dus we gaan het beleven!

Verder maak ik me vooral zorgen op voor de 24 Hour Comic Day in Comiquest Rotterdam aan het einde van deze week waar ik 24 uur lang zal werken aan 24 strippagina’s die dan hopelijk aanstaande zondag af zullen zijn. Dus dat is dan wel weer handig op het gebied van mezelf afleren om niet te snel te werken.

Is het de bedoeling dat ik langere stukjes schrijf? Ik zou er iets collumnigers van kunnen maken denk ik? Nu is het een beetje een lijstje; en toen gingen we in de python en toen gingen we naar de vliegende hollander, en toen gingen we het spookschip in etc.

Anyway, ik zal proberen om wat productiever te worden en ook wat meer dingen gewoon voor de site te maken dat mensen een reden om terug te komen hebben.

Gelezen boeken:

Guards! Guards! van Terry Pratchett

One Piece vol. 10 – 12 van Eiichiro Oda

Zo de week is weer begonnen, laten we gaan link-dumpen!

Brandon Graham heeft weer een nieuwe blogpost – altijd een reden tot feest want die man die weet waar hij het over heeft. Klik hier om het te lezen. Brandon Graham is de man achter King City, een hele toffe strip waar ik het later over zal hebben, maar ondertussen is zijn blog altijd een klein kadotje. Klik hier.

Deze is al oud, maar dat is niet erg. Twee weken oud ofzo? David Brothers van 4thletter legt even piekfijn uit op Comics Alliance  waarom Dragon Ball een strip is die je gewoonweg niet kan missen. Klik hier

Meathaus maakt een op Rob Liefeld geinspireerde Anthology, en de cover is gemaakt. AWESOME.

Toevallig relevant voor me, nieuws uit 2007 – Hoe verkoop je je smallpress aan stripwinkels.

Frank Santoro geeft een internationale Stripschool. Voor vijfhonderd Dollar krijg je persoonlijk strip les.

You don’t have to move to a different city to attend one of the few schools that exist for making comic books. Put your money directly towards training – not living expenses. I will design your course with you  – figure out what kind of comics you want to make. Take a course with me and I guarantee you will learn from my specialized experience of straddling both the fine arts and comic book worlds.

Wie wil me 500 dollar sponsoren?

Inkstuds is een canadees radioprogramma over striptekenaars. Elke week belt de interviewer een andere amerikaanse underground striptekenaar voor een diepte interview van een uur. Ik zou absoluut bereid zijn om voor de Nederlandse Radio hier een versie te maken. Luistert U, de VPRO?  Klik

Ach, nu ze toch al genoemd zijn, 4thletter.net is een uitstekend stripblog over belangrijke zaken in strips, en ComicsAlliance is tegenwoordig de enige blog die ik nog bezoek – used to be dat ik ook elke dag Newsarama, Comics Should be Good en Robot6 checkte. Tegenwoordig bekijk ik alleen nog Robot6 af en toe.

Um um um anders webcomics? Ik lees ze niet te veel meer – eigenlijk enkel Gunshow en Nedroid. Waar ik dan wel weer erg veel plezier aan beleef. Als je ze niet kent, en serieus hoe kan je ze niet kennen, het zijn bijzonder kundige staaltjes humor.

Okay ik zweer dat ik de rest van de week beter ga opletten op wat ik consumeer op het internet– als het geen Tetris is– en dan volgende week heb ik vast alleen maar hele interessante artikeltjes voor je te lezen.

Altijd mooi, zo’n blog met alleen maar beloftes.

Dit was eigenlijk een vrij rustig weekje. Ik heb voornamelijk gewerkt aan mijn geheime stripproject waar ik binnenkort nog wel iets over te melden heb. Volgende week heb ik een afspraak met mijn stagebegeleider.

Uitgelezen boeken:

100 Bullets vol 1 & 2

Ouder >
ArchiefCategorieën
BlogPortfolioLekkerjaapMythomaniaWinkel
Nieuwsbrief InformatieTwitterFacebookInstagram
2010 – 2014 Jaap Rozema